Saturday, 3 December 2011

Jika Aku yang Kau Rindu


‘’Saya berjanji yang saya tak akan putus asa dan saya akan tunggu awak selagi awak belum dimiliki secara sah oleh orang lain.Itu janji saya”.

Setiap kali aku terkenangkan janji itu, setiap kali itu juga aku akan tersenyum. Seorang insan yang aku kenali dan bernama Haikal memang sukar menyerah kalah. Sering berharap segala impiannya menjadi nyata, walau kadang kala impian itu berkecai di pertengahan mimpi. Aku akui yang aku bukanlah seorang gadis impian yang cukup sempurna, namun aku sekadar gadis yang mempunyai impian yang tinggi. Impian agar dicintai dan disayangi. Impian agar dihormati dan disanjungi. 

Hadirmu Haikal,seorang jejaka yang hampir menyempurnakan segala impian ku. Namun, ternyata impian kita tidak serupa. Aku terlalu mahukan kebahagiaan hingga terlupa bahawa kebahagiaan bukanlah hakmilik aku seorang. Benar yang diperkatakan semua orang, Cinta itu tidak semestinya Memiliki namun ia menguasai, aku angguk tanda setuju. Benar, aku tidak dapat memilikimu, namun kau benar-benar menguasai ku. Hingga kini kau masih aku rindui.

Mungkin dulu, kau pernah berjanji seperti itu padaku, namun kini, aku mngerti mengapa janji mu itu kau ingkari. Aku akui aku benar-benar buntu ketika membuat pilihan. Antara cinta dan sayang, aku pilih cinta. Masih terdengar lagi suaramu ketika memujuk ku  agar menerima sayang. Ikhlas dan tenang kau nasihatkan aku. Kau redha dan undur bersama sayang. Katamu “Jika cinta itu benar bagimu,  biarlah sayang ini pergi, kerana sayang itu tak akan pudar jika berjauhan”. Aku diam. Benar-benar faham kiasan yang kau ungkapkan.

“Jika aku yang kau rindu, ingatlah bahawa sayangku bersamamu, walaupun cinta pilihanmu”


7 comments:

rosmanizan said...

menarik..........

Azwa said...

waaa...blh jd penulis novel

Cik Hati said...

@rosmanizan really? thanz coz sudi bca n bgi pndpt ^_^

Cik Hati said...

@Azwa
impian ada la gak nak jdi pnulis novel..doakan la k..hehe..thanz sudi baca

JJ said...

suka :)

JJ said...

suka3

Cik Hati said...

@JJ
thanz kak jas sudi baca ^_^