Saturday, 30 July 2011

A trip for a whole day

Asssalammualaikum, k, skang aku dh jdikan habit utk aku update entry pda hjung mnggu, so,leh la tulis panjang lebaq kannnn....(sbnarnya,klu tulis tiap2 hari,mcm la aku da bnyk bnda nk crita kn).. mnggu nie, aku nk crita psal lawatan sambil belajar bergambar klas aku pada hari khamis yg lalu dan bertarikh 28/7/2011..(stail tulis diari kn siap tarikh2 bagai)...kitorang wat trip g Muzium Perang kt Penang..mmg tmpat yg bez klu korang nk gali n know about war history(bkn aku nk sruh korang join carigali cm arkeologi 2)...mcm2 pngalamn n crita korang leh tau..stakat baca bku sjarah ja, x feel ar...mau p tgk n teroka sndri,bru syoookkk wei...(smngat sejarah mai dah ^_^)

                                                                        ***************
      firstly, aku nk crita pasal pngalaman spnjang prjalan nk p penang..(gaya cm kedah n penang jauh sgt kaannnnn)....kami brtolak jam 8.00pgi(jam melayu k), tolak smbang2 n karut depan bas, dlm 8 lebih baru gerak(pham2 je la bila sbut jam melayu nie,mmg x tepat la kn)...perjalanan d mulakan dgn bacaan doa oleh ustaz(kwn aku,tpi kami smua pnggil dia ustaz sbb suara dia lunak bla mengaji)..bila trip ramai2 nie,mmg kecoh la bas,msing2 ngan krenah msing2...cian kt membe sbelah aku coz aku klu nek bas,mmg aku xleh hyperactive,klu x msti aku rasa cm da gempa bumi (pening)...so, utk xnk kcewakn dia, aku usaha la bnyk brckap,(sbnarnya, dia dh luahkn kekecewaan dia sblum nek bas g dah,tntang aku xmau lyan dia klu nek bas =_=") so, aku gagahkan diri aku mlayan dia spnjang perjalanan...(sweet kn aku coz sanggup mlayan gak kwn mrangkap roomate aku 2)...k,back to the storyline, stngah perjalanan kami dh stop utk breakfast kt restoran Subaidah...aku prank (pekena) teh tarik n roti canai dulu coz membe aku ckap, kna refill energy nk brjalan kt mzium perang nnti...
*membe aku minum teh ais kna RM3.80..(padan muka xmau dgar nsihat aku spaya jgn mnum ais d waktu pagi)

                                                                  ********************

k, d pendekkan crita, bila kitorang smpai kt Muzium Perang...aku dh excited gila coz aku mmg mnat hal2 sjarah nie..gerbang masuk dia pn mnarik..(da mamat kt atas baru dok cat)...stelah settle hal bayaran, kitorang pn mlangkah dgn rsa truja tapi still ayu...tapi,kna tnggu jap mmbe2 yg p tandas dlu...=_="....introducing our tour guide, En Indra...sbelum prjalanan pn, dia dh pndai melawak...so, mmg happening la tour kami...^_^...kitorang pnggil dia Pak Indra coz dia asal dri Medan,Indonesia..tpi, dia muda g tau...bru 20taun.....

                                                             *************************
   Kami kna brjalan dlm msa 2jam gak la dlm area muzium perang 2...mmg luas tmpat dia...da bnyak pembahagian n trowong yg kna explore...mmg mnarik...Pak Indra bwak kami p tgk lokasi bekas meriam, bekas opis2 British dlu,(ha, tmpat nie agak scary la,coz pak indra ckap dlu msa Jepun attack dlu, diorang trus ambush ja opis 2,n tmbak askar2 British yg brtugas, bekas tembakan pn da g kt bilik 2...bilik pling hujung, pling scary coz xleh msuk n diikat dgn kain merah) pak Indra ckap, bilik 2 da hantu...huhuhuhuhu~~~~~~

    Lepas 2, kami d bwa plak msuk trowong yg sempit, kitorang kna tunduk ja spnjang dlm 2....gelap n sempit....Pak Indra bagi torchlight kt mmbe dpan aku ja...so, kmi kna pgang bju sesama kmi spnjang jlan dlm 2, coz gelap n tkut trtinggal...lorong 2 bkn straight ja, tpi berkona2..(selekoh)..suka Pak Indra bila dia gempaq(terkejutkan) mmbe aku d hjung trowong n mmbe aku plak g jerit ala2 dangdut..=_="
lpas 2, kna jlan2 g n yg aku pling ska,bila kna mrangkak dlm trowong n kna naik tangga d lorong yg smpit dlm keadaan mnegak...ha....korang bayangkn la kan...mmg advanture abis la...membe aku smpat g posing dlm 2...(Pak Indra p kta aku n 2 membe g yg lmbat,pdahal kna tnggu membe2 len nek dlu...mmg ska mngusik sngguh Pak Indra ni)

                                                       ******************
    Then, kitorang jlan2 g utk g tmpat pemantauan British dlu...bleh tgk laut ktanya, n da siren d bnyikan bila da emergency pda msa dlu..tpi, skang siren 2 dh x brbunyi dh pn...aku ska bila Pak Indra sruh mmbe aku wat bnyi siren,dgn tnpa segan silu n brpkir pnjang membe aku wat bunyi nyaring...tpi, Pak Indra kta, dia wat bnyi cm kucing x mkn..ahhaha..(rasakn ang p lyan Pak Indra 2 sapa sruh...)...n da g,msa mmbe aku p tnya soalan yg agak kurang matang..iaitu:- "nie kesan apa?" (smbil mrujuk kpda bekas karat d atas siling)...dgn steady ja Pak Indra jwab: "2 kesan karat la,xkan kesan coklat kot"(smbil gelak kepuasan knakan org) ^_^ mmg syok tour kitorang coz d selangi dgn gelak tawa..(bkn ketawa mengilai-gilai n mendayu2 k.......)

    Next, kitorang d bwa plak p tgk tmpat pancung yg d gnakn askar Jepun utk pancung2 orang...Pak Indra kta kepala yg d pancung, d smpan n d pamerkan d sekitar kwsan kmpung sbgai amaran n peringatan pda org kampung agar hormat n takut dgn diorang...(dahsyat kn...)...snjata yg d gnakan utk pancung plak adalah kapak n pdang samurai k....pedang n kapak yg d pamerkan 2 yg ori tau...bkan replika...haaaaa.....

   After fast forwardkn ksah aku nie, kitorang d bwa plak g tgk tmpat org Bristish,Melayu, n India...smua asing2 coz adat n agama yg brbeza kn....kt situ, kita bleh tgk da tmpat msak2 n bilik2 org melayu...ha, bila aku msuk bilik Melayu, mmg agak trkejut ckit, coz bilik 2 gelap, n bila aku fokuskn pndagan blah kiri, trus nmpak da kelibat pocong....+-+(patut la Pak Indra brsngguh2 nk kmi msuk bilik 2)...ha, kt sini gak da aktiviti paintball tau, dkt la ngan tmpat pancung2 nie..ahahha...jalan pnya jlan, kami msuk g dlm trowong yg terakhir, then, kt situ adalah tmpat mrncang strategi n brmesyuarat la ktakan utk kuasai Tanah Melayu...then, d situ gak la kami bersurai...thanz 2 Pak Indra coz sudi bwk kami smua p jalan2 dlm 2, n g mcm2 info yg menarik...slesai brehat n brgambar, kami pn brtolak g destinasi yg sterusnya...utk keterangan lanjut tntang Muzium Perang, leh la klik kt cnie: http://www.onestopmalaysia.com/travel/penang/penang-war-museum.html
                                                       ******************
   Lepas g muzium perang, kitorang pn brtolak g cari kdai utk lunch...kitorang mkn kn seagate,mmg bez coz tepi laut,angin laut yg mmbidas pipi..mmg layan la smbil mkn kn...(tpi, aku mnum ja..x mkn pn, coz pnat la brjalan tdi..) membe2 aku je yg mkn,siap amik siput sedut g...ha,jenuh dok mnyedut...xdpt2 pn isinya ha....then, kitorang trus g queensbay....utk solat n window shopping..!!!!!!! mmg kbetulan plak da sale gila2 baq ang....syokkkk wooooo....korg byangkn 3helai bju juz rm50 ja....(tpi, aku ttap x mmpu beli coz takut bajet lari...len kali la mai ngan family...motif:leh pakai duit mak...heheh)...lma gak la kitorang d beri plepasan dari kul 3 smpai 6 lebih dok melangut kt situ...smpai naik bosan la...tmbah2 mmbe2 laki...(diorang kn x mnat shopping)...so, kami lepak ja la kt foodcourt..smbil mkn McD, asam, candy, roti n yg pnting smua d kongsi..ahhaahaha..(jimat....jimat....)..then, dh bosan tahap gaban, kitorg lepak dpn laut ja la....smbil mkn aiskrim goreng, sate ikan, n jagung cup...(mkn lagi....lagi...dan lagi....n kongsi lagi...ahahha)
                                                    ******************
   Destinasi kitorang sterusnya, g balik la...nk p mna lagi kn.....tapi, singgah dlu tgk bola kt nasi kandar Nashmir kt auto-city....lyan game Malaysia vs Singapura....mmg gempak la lyan tgk ramai2 kt nsi kandaq kn....tpi, aku n da la dlm 4-5 org mmbe g KFC utk mkn lgi..ahhahaah...kitorang sempat la balik kt restoran 2 sblum da sapa2 yg score...xla mlepas rembatan kncang striker kita kn....wlaupn, kita kalah bola, tpi aku ttap sokong Malaysia k....x mngkin...ku berpaling!!... kitorang smpai kolej dlm kul 11 lebih....nk dekat2 12 mlam gak la....mmg trip yg sgt2 mnarik spnjang hari....!!!!!!!

*panjang kn enrty aku kli ni...ahhaha..puas baca??....^_^

4 comments:

Izzaty said...

best3...(: hehe..sweet memory class kita nohh.. <3

Muhd Fadil said...

panjangggggggggggggggggggggggnya entri. hihi. nasib baik khatam baca.

cik hati said...

@izzaty: yup...sweet sgt...smpai skit gigi la ktakn..hehe

cik hati said...

@Muhd Fadil: ha...pnjag kn...thanz la sabar mmbaca..hehe